Érdekes chiptuning bejegyzések

Budapest chiptuning videó érdekességek

Budapest chiptuning videó érdekességek

A Chiptuningról

2020. szeptember 28. - Kyocera Nyomtatók Global Union

A Chiptuningról

Teljesítménynövelés, fogyasztáscsökkentés

Bevezető
A motor működését a computer (ECU) vezérli, a motortérben levő jeladóktól beérkező információk alapján. Az összes jeladó adata az ECU-hoz fut be, chiptuning során az autó computerében lévő vezérlőchipet programozzuk át a jobb hatásfok, az optimális működés és a fogyasztáscsökkentés érdekében.

Az értékek módosításánál számunkra a motor tartóssága elsődleges szempont, a paraméterek beszabályozása minden esetben a biztonságos határértéken belül történik

Értékek

Nem feltöltős (szívó) benzines motoroknál 10-12% teljesítménynövekedés érhető el. A forgatónyomatéknövekedés 10-15% közötti. Feltöltős (turbós vagy kompresszoros) motoroknál 20-30%-os a teljesítménynövekedés, egyes típusoknál 40% is elérhető. A forgatónyomatéknövekedés 20-40% közötti. A fogyasztáscsökkentés mértéke autótípustól és a motor állapotától függően 5-15%. Lényeges hogy a nagyobb forgatónyomaték már kis motorfordulaton is rendelkezésünkre áll, így autónk a teljes fordulatszámtartományban dinamikusabban fog gyorsulni a motoroptimalizálás után. Újra átélhetjük a vezetés élményét a saját autónkban, mindenféle mechanikai átalakítás nélkül. Ha a későbbiekben, pl. autónk eladása során, az új tulajdonos a gyári beállításokat szeretné a motorhoz.

Különbségek

A mai autók sorozatgyártásban készülnek, a motorok alkatrészeit előre megadott tűréshatárok között gyártják. Ez azt eredményezi, hogy az ezekből az alkatrészekből összeszerelt motorokból nem találunk két egyformát. A különbség, teljesítményleadás szempontjából, két azonos típusú motornál akár az 5-10%-ot is elérheti. A gyártók mindig a termelés szempontjából gazdaságosabb megoldást választják. Így fordulhat elő, hogy azonos típusú, de mégsem teljesen egyforma motorok, ugyanazt a vezérlőprogramot kapják.

Működése

A vezérlőprogram az autó computerében (ECU: angol rövidítés, Elecronic Control Unit) található egy adattárolóban. A chiptuning egyedi beállításokat tesz lehetővé minden egyes autóhoz, így optimalizálhatjuk a motor működését, ami jobb hatásfokot és gazdaságosabb üzemeltetést, normál üzemmód mellett fogyasztáscsökkenést eredményez. A motortérben található érzékelők, jeladók adatai mind az ECU-hoz jutnak el. Ennek alapján végbe megy az értékelés és a parancskiadás. Pl. mennyi üzemanyagra van szükség az adott pillanatban, mekkora legyen az előgyújtás, turbónyomás stb.

A Chiptuning menete

Az autó gyári szoftverét kiolvassuk, archiváljuk, majd következik az értékek optimalizálása. Minden esetben, az autó saját gyári szoftverét módosítjuk, nem töltjük rá egy hasonló, más felszereltségű autó programját. Az egyedi beállítás során csak a motorfunkcióhoz tartozó adatokat módosítjuk, a többi beállítás érintetlen marad.

 Pl. a fordulatszámtiltást a kívánt értékre állítjuk be, a gázpedál érzékenységét lábhoz igazítjuk, akár a fogyasztás csökkentés akár a maximális teljesítmény elérése a cél. A tökéletes beállításhoz minden motorfunkcióhoz tartozó paraméter egymással összhangban történő módosítására van szükség, ami egy tapasztalt szakembernek lehetőséget ad a jármű menettulajdonságait a vezető igényeinek megfelelően beállítani.

Eredmény

A chip tuning nem zavarja meg a diagnosztikai műszerek működését, melyek az optimalizálás után is ugyanúgy kommunikálnak autónk computerével. Nem változik meg az autó alapjárata, nem gyulladnak ki kontrollámpák, és a hibatároló kiolvasása is zavartalanul elvégezhető. Összefoglalva, autónk az optimalizálás után is kifogástalanul működik, motorja rugalmasabb lesz. Már alsó fordulatszámtartományban is jobban gyorsul, hamarabb el lehet váltani, nem kell szétpörgetni a motort a kívánt gyorsulás elérése érdekében. A teljesítményleadás egyenletesebb lesz minden fordulatszámtartományban, az ún. turbólyuk effektus megszűnik, illetve csökken (típusfüggő), hatékonyabban ki tudjuk használni a motor erőtartalékait. Ez dinamikusabb vezetési élményt eredményez; a hatás kisköbcentis autóknál is érezhető, még bekapcsolt klíma esetén is.

Biztonság

Automataváltós autóknál tapasztalható jelenség, BMW hogy gázadásra a motor akár több tizedmásodperces késéssel reagál, ami (az eközben megtett távolságra átszámolva) 72 km/h-nál tizedmásodpercenként 2 métert jelent. A közlekedésben vannak olyan szituációk, amikor nem a fékezés a megoldás, hanem a kormányzás és a gyors gázadás. A késleltetés chiptuninggal megszüntethető, gázadásra a motor azonnal reagálni fog, így adott esetben egy balesetet (akár frontális ütközést) kerülhetünk el.

Optimalizálás után autónk nagyobb erőtartalékkal rendelkezik, ami egy előzés vagy váratlan szituáció során megnyugtató biztonságérzetet ad.

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestchiptuningvideok.blog.hu/api/trackback/id/tr2616218300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

vízvezeték szerelő, menedzserszűrés, zárcsere, carpet cleaning, lakásdekoráció, foglalkozás egészségügyi vizsgálat

vízvezeték szerelő menedzserszűrés budapest zárcsere menedzserszűrés vízvezeték szerelő carpet cleaning carpet cleaning help lakásdekoráció Foglalkozás egészségügyi vizsgálat miért épp menedzserszűrés vízvezeték szerelő, menedzserszűrés, zárcsere, carpet cleaning, lakásdekoráció, foglalkozás egészségügyi vizsgálat