Érdekes chiptuning bejegyzések

Budapest chiptuning videó érdekességek

Budapest chiptuning videó érdekességek

Chiptuning érdekességek!

2022. március 03. - Kyocera Nyomtatók Global Union

Chiptuning érdekességek!

 

A chiptuning egy törölhető, programozható, csak olvasható memóriachip megváltoztatása vagy módosítása egy autó vagy más jármű elektronikus vezérlőegységében ( ECU ) a kiváló teljesítmény elérése érdekében, legyen szó nagyobb teljesítményről, tisztább károsanyag-kibocsátásról vagy jobb üzemanyag-hatékonyságról . A motorgyártók általában konzervatív elektronikus vezérlőegység-térképet használnak, amely lehetővé teszi az egyedi motorváltozatokat, valamint a ritka szervizelést és a rossz minőségű üzemanyagot. Az átdolgozott elektronikus vezérlőegységgel rendelkező járművek érzékenyebbek lehetnek az üzemanyag minőségére és a karbantartási ütemtervre.

Ezt a korai motoros számítógépekkel tették az 1980-as és 1990-es években. Manapság a chip tuning kifejezés félrevezető lehet, mivel az emberek gyakran használják az ECU tuning leírására, amely nem foglalja magában a chip cseréjét. A modern elektronikus vezérlőegységek úgy hangolhatók, hogy egyszerűen frissítik a szoftverüket egy szabványos interfészen, például az On Board Diagnostics segítségével . Ezt az eljárást általában motor vagy elektronikus vezérlőegység hangolásnak nevezik. Az elektronikus vezérlőegységek viszonylag új keletű kiegészítői az autóknak, először az 1970-es évek végén jelentek meg.

Ahogy a technológia fejlődött, úgy fejlődött az autókban használt elektronika is. A modern autók elektronikus vezérlőegysége a fejlett motortechnológiával együtt lehetővé teszi a motor működésének számos aspektusának vezérlését, például a szikraidőzítést és az üzemanyag-befecskendezést . Az elektronikus vezérlőegység vezérelheti az elektronikus fojtószelep-szabályozást (drive-by-wire), a billenőszelep - időzítést, a nyomásfokozó vezérlést ( turbófeltöltős motoroknál), a blokkolásgátló fékrendszert , az automata sebességváltót , a sebességszabályozót (ha van) és az elektronikus Stabilitásvezérlő rendszer.

A teljesítménynövekedés a gyújtás időzítésének beállításával érhető el. Az eltérő időzítés jobb teljesítményt eredményezhet. A fejlett időzítéshez azonban magas oktánszámú benzint kell futtatni, hogy elkerüljük a gyújtás előtti detonációt vagy pingálást. A gyártók meghatározott időzítésre terveznek, és ez ennek megfelelően korlátozhatja a teljesítményt.

Ezen túlmenően, ha a tüzelőanyag-térképeket úgy változtatják, hogy azok megegyezzenek a benzinégetés sztöchiometrikus arányával, az is növelheti a teljesítményt. A legtöbb gyártó az optimális károsanyag-kibocsátás (dús futás a katalizátor védelme érdekében) és üzemanyag-takarékossági célokra hangol, ami korlátozhatja a teljesítményt.

A turbóval szerelt autóknál meg lehet emelni a kért és megengedett löketet, ezek az alkalmazások általában akkor érik el a legnagyobb hatást, ha a turbóval felszerelt alacsony nyomású turbó a legtöbb fejlesztési lehetőséget hagyja maga után.

Az elektronikus vezérlőegység térképének megváltoztatásának másik oka az, ha az autó motorja, szívó- vagy kipufogórendszere módosul. Ezek a "csavaros" módosítások megváltoztatják a motor áramlását, ami gyakran a levegő-üzemanyag arány változását okozza. Az üzemanyagtáblázatok újbóli feltérképezése nélkül előfordulhat, hogy a módosításokból származó teljesítménynövekedés egy része nem realizálódik.

A rosszul beállított elektronikus vezérlőegység csökkenti a teljesítményt, a vezethetőséget, sőt a motor károsodását is okozhatja.

Az elektronikus vezérlőegység „frissítésének” legáltalánosabb módja a fent említett csatlakozómodulok használata, vagy egy speciális tuner használata, aki egy On Board Diagnostics Flash eszközt használ. Ezek az eszközök általában a diagnosztikai porthoz csatlakoznak, bár bizonyos esetekben az újraprogramozás közvetlenül az áramköri lapon történik . A térképeket tunerek biztosítják.

A fedélzeti chip módosításának alternatívája egy külső eszköz, gyakran hangolódoboz hozzáadása. A hangolódobozok úgy működnek, hogy csatlakoznak a motor bizonyos meglévő érzékelőihez, és manipulálják az általuk az autó ECU-jához küldött jelet. Az elfogott szenzorjelek száma a hangolódoboz gyártójától függően változik. Általánosságban elmondható, hogy legalább a dízel turbó tuningdobozok manipulálják az üzemanyagnyomás jelét, a turbó benzines tuningdobozok pedig elfogják a töltőnyomás jelét.

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestchiptuningvideok.blog.hu/api/trackback/id/tr4317770816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

vízvezeték szerelő, menedzserszűrés, zárcsere, carpet cleaning, lakásdekoráció, foglalkozás egészségügyi vizsgálat

vízvezeték szerelő menedzserszűrés budapest zárcsere menedzserszűrés vízvezeték szerelő carpet cleaning carpet cleaning help lakásdekoráció Foglalkozás egészségügyi vizsgálat miért épp menedzserszűrés vízvezeték szerelő, menedzserszűrés, zárcsere, carpet cleaning, lakásdekoráció, foglalkozás egészségügyi vizsgálat