Érdekes chiptuning bejegyzések

Budapest chiptuning videó érdekességek

Budapest chiptuning videó érdekességek

Autós lexikon nem csak kezdőknek

2022. július 12. - Kyocera Nyomtatók Global Union

Autós lexikon nem csak kezdőknek

 

ABS, ESP, ACC… Az autós világnak is megvannak a maga rövidítései és szakszavai. Ha szeretnél te is lépést tartani, vagy csak jobban megérteni, hogy mi mindent rejt a kiszemelt autód, akkor olvasd el cikkünket!

A teljesség igénye nélkül igyekeztünk összeszedni néhány mozaikszót, rövidítést és kifejezést, amit az autós világ használ, hogy könnyebben boldogulhasson az is, aki nem autós szakszótárral született. Mivel a lista így is hosszúra sikerült, jó ha tudod, hogy a Ctrl+F billentyűkombináció lenyomásával tudsz keresni a cikkben.

4WD/AWD: Az angol Four Wheel Drive, vagy All Wheel Drive szavak rövidítése. Magyarul négykerékhajtást, azaz összkerékhajtás jelent.
A-oszlop: A-oszlopnak az autó első szélvédőjének két tartóoszlopát nevezzük. találhatók legelöl a szélvédő két oldalán, és kimondottan fontos szerepük van az ütközésbiztonságban.

ABS: Ez az úgynevezett blokkolásgátló rendszer. Ez a szenzorokból, és egy vezérlő egységből álló brendezés segít, hogy fékezés közben ne csússzanak meg, vagy ne blokkoljanak be a kerekek, hogy ilyenkor is irányítható maradjon az autó. Rendkívül fontos aktív biztonságtechnikai eszköz.

AC: Az angol Air Conditioning szavak rövidítése, magyarul légkondicionáló berendezés, vagyis a klíma.

ACC / Adaptív tempomat: Az angol Adaptive Cruise Control szavak rövidítése. Magyarul távolságtartó sebességtartó berendezést jelent, de leginkább csak adaptív tempomatnak hívjuk. Ennek a vezetést támogató rendszernek az a lényege, hogy a beépített szenzorok segítségével a rendszer folyamatosan pásztázza az autó előtti területet és tartja a megadott távolságot az előttünk haladó járműtől. Gyorsítani és lassítani is tudja az autót, sőt, egyes modellekben akár állóra is képes fékezni azt (ehhez automata váltó szükséges).
Adaptív világítás: Alkalmazkodó, intelligens világítási rendszer, ami az aktuális körülmények figyelembevételével határozza meg a fénycsóva hosszát és erősségét, a tompított fény és a reflektor esetén ugyanazt a fényforrást használva. A legtöbb esetben kanyarfénnyel kombinálják.
Aktív biztonság: Minden, ami egy esetleges baleset megelőzéséhez járul hozzá. Azok a biztonsági berendezések tartoznak ide, amik szerepe a balesetek megelőzése, illetve az autó biztonságos úton tartása. Ilyen például a blokkolásgátló (ABS), a menetstabilizáló berendezés (ESP), de a fékek és a futómű is ide tartoznak. Baj esetén a bent ülők épségéért már a passzív biztonsági rendszerek felelnek.

Alulkormányzottság: Az az állapot, amikor az autó orra kanyarodás közben lecsúszik az ívről és az adott sebességgel a jármű nem tudja tartani a kijelölt ívet. Gázelvétellel könnyen orvosolható probléma, de erőteljes kormányzással tovább ronthatjuk a helyzetet. Sokan úgy gondolják, hogy csak elsőkerekes autó tud alulkormányzott lenni, de ez nem igaz. Leginkább a súlyelosztás az, ami erősen befolyásolja, ugyanis minél farnehezebb az autó, annál kevésbé hajlamos alulkormányzottságra.

ASR: Magyarul kipörgésgátló berendezés. Nagyobb gázadás esetén a fékrendszer segítségével csökkenti a kerekek kipörgésének mértékét, ezzel próbálja javítani a gyorsulást, illetve a vonóerő-átadást.

B-oszlop: Az első ajtók mögötti tartóoszlopokat nevezzük B-oszlopoknak.
Ezeknek a legfontosabb szerepe az autó tetejének középen való rögzítése, merevítése. Biztonságtechnikailag elég jelentősek, ám sok esetben (főleg kupéknál) a szebb vonalvezetés érdekében elhagyják őket a formatervezők.

BOV: Blow-off valve, azaz a lefújószelep. A turbós autóknál a turbónyomás szabályozásának egyik legfontosabb eleme, mivel a felesleges nyomást a levegőbe engedi. Feladata, hogy a nyomást a beállított maximális értékre korlátozza, és ezzel megakadályozza a túltöltést, ami a motor fokozott károsodásához vezetne.

C-oszlop: A hátsó szélvédőt határoló oszlopok, melyek az autó tetejének hátsó részét kötik össze a karosszériával.

Chip tuning: Az autók motorvezérlő elektronikájának átírása, optimalizálása, melynek köszönhetően nagyobb teljesítmény, azaz magasabb csúcsnyomaték érhető el, többnyire alacsonyabb fogyasztás mellett. Igen nagy szakértelmet igényel, mivel a hanyag, nem hozzáértő munka komoly károkat okozhat az autó motorjában, vagy hajtásláncában.

Common rail (közös nyomócsöves) befecskendezés: A modern dízelmotorok lelke. Lényege, hogy az üzemanyag egy hatalmas nyomású speciális, közös csőbe kerül, ahonnan a befecskendezők akár 2000 báros nyomással továbbítják a gázolajat a hengerekbe a minél jobb hatásfokú égés érdekében.

Crossover: Praktikus, többcélú szabadidő autó, ami formailag leginkább a kisebb terepjárók és a kombik között foglal helyet. Az összkerékhajtás ezeknél a modelleknél nem alapfeltétel, hiszen leginkább városi használatra tervezték őket, de emelt hasmagasságuknak köszönhetően könnyebb terepen is elboldogulnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://budapestchiptuningvideok.blog.hu/api/trackback/id/tr2917881039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

vízvezeték szerelő, menedzserszűrés, zárcsere, carpet cleaning, lakásdekoráció, foglalkozás egészségügyi vizsgálat

vízvezeték szerelő menedzserszűrés budapest zárcsere menedzserszűrés vízvezeték szerelő carpet cleaning carpet cleaning help lakásdekoráció Foglalkozás egészségügyi vizsgálat miért épp menedzserszűrés vízvezeték szerelő, menedzserszűrés, zárcsere, carpet cleaning, lakásdekoráció, foglalkozás egészségügyi vizsgálat